POLĘDWICZKA NA RÓŻOWO z czerwonym curry z mlekiem kokosowym na czarnej soczewicy
Przepis dla bardziej wytrawnych kucharzy.
Daje niesamowity efekt, świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Nawet jeśli nie podejmiesz się przygotowania tej potrawy – to warto przyjrzeć się jak obchodzić się z mięsem strusim.
Ze względu na niską zawartośc tłuszczu mięso strusie nie lubi długiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Może stać się wtedy twarde i suche. Zaleca się więc krótką obróbkę termiczną, lub dłuższą ale w niższej temperaturze.
Zdjęcie przedstawia danie przygotowane przez naszego zaprzyjaźnionego kucharza Mirosława Rynducha.
SKŁADNIKI:
300 g Long Fillet – polędwiczka
100 g mleczka kokosowego
10 g pasty curry
10 g cukru
100 g czarnej soczewicy
30 g świeżego szpinaku
10 g masła
garść liści bazylii
sól, pieprz
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie pieczemy w temperaturze 85 °C przez 45 minut. W tym czasie gotujemy soczewicę w osolonej wodzie. Mleczko kokosowe zagotowujemy, dodajemy pastę curry, cukier i bazylię. Na patelni ogrzewamy masło, dodajemy czosnek, świeży szpinak, sól i pieprz. Upieczoną polędwiczkę obsmażamy krótko na mocno rozgrzanej grillowej patelni. Grillowaną polędwiczkę kroimy w plastry podajemy z soczewicą, smażonym szpinakiem i sosem curry.
Kontakt
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.
Siedziba
ul. Magazynowa 21,
40-424 Katowice
Aleksandra Dudka: rzhs@strusiakraina.pl
Adam Motz: mobax@gmx.de
KRS: 0000282527
REGON: 240677099
NIP: PL9542600132
Dział Handlowy
Tel. +48 668 036 671
Biuro: kontakt@strusiakraina.pl
Hodowla strusi
ul. Wyzwolenia 11,
42-583 Bobrowniki