Mięso
Jakie jest mięso strusie?
Mięso strusie nazywane jest mięsem XXI wieku. Cenione jest za walory smakowe, zdrowotne oraz za naturalny sposób hodowli. Powszechnie polecane przez dietetyków i specjalistów od żywienia. Mięso strusie nie zawiera hormonów, sterydów i konserwantów.
Mięso strusie należy do najlepszych jakościowo mięs pojawiających się na naszych stołach. Charakteryzuje się wysokimi walorami odżywczymi i smakowymi.
Nie da się go porównać do innego gatunku mięsa. Strusina ma intensywny czerwony kolor i pod względem kruchości oraz zapachu przypomina wołowinę, jest jednak od niej delikatniejsza, słodsza, o głębszym, soczystym smaku z wyczuwalną nutką dziczyzny. Mięso strusie jest bardzo chude, zawiera jeszcze mniej tłuszczu niż kurczak (0,9 proc. w mięsie surowym).
Zachęcamy do zapoznania się z blogiem kulinarnym, gdzie zamieszczamy ciekawe przepisy na potrawy z mięsem strusim.
Walory zdrowotne
Mięso strusie jest polecane przez specjalistów od żywienia: lekarzy, sportowców i dietetyków. Cechuję się wyjątkowo korzystnym składem chemicznym.
Wysoka zawartość białka
Zalecane dla sportowców
Mięso strusie jest idealnym źródłem białka. Dostarcza go w podobnej ilości jak inne gatunki mięsa przy bardzo małej zawartości tłuszczu.
Mięso strusie zawiera w zależności od elementu od 20,00 aż do 23,5 % białka wysokiej wartości odżywczej.
Niska zawartość tłuszczu
Dla ludzi z nadciśnieniem tętniczym
Strusina jest bardzo chuda, zawiera jeszcze mniej tłuszczu niż kurczak (od 0,24 do 1,11% ) do tego jest to tłuszcz o bardzo korzystnym składzie. W kompozycji kwasów tłuszczowych w tłuszczu wewnątrz mięśniowym ponad 1/3 to kwasy wielonienasycone, niezbędne do syntezy biologicznie aktywnych substancji regulujących czynność wielu narządów i niezastąpione składniki budulcowe wielu komórek. Korzystny skład kwasów tłuszczowych w połączeniu z niską zawartością sodu w mięsie strusim (ok. 45mg/100g tkanki) powoduje, że to mięso jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze krwi oraz w jego zapobieganiu.
Wysoka zawartość żelaza hemowego
Dla osób z anemią i kobiet w ciąży
Badania przeprowadzone przez renomowane ośrodki naukowe wykazały w mięsie strusim bardzo wysoką zawartość żelaza hemowego (2,9 mg/100g tkanki po obróbce termicznej), większą niż w mięsie wołowym i końskim. W przypadku mięsa, gdzie występuje głównie żelazo hemowe, wykorzystanie żelaza przez organizm ludzki sięga nawet 20%. Z tego powodu mięso strusie należy polecić osobom z anemią, kobietom w ciąży, czynnie uprawiającym sport, ale także każdemu, który dba o dobrą wydolność swojego organizmu.
Wysoka funkcjonalność odżywcza
Dla wszystkich dbających o zdrowie i urodę
Mięso strusie łączy wysoką jakość sensoryczną z dużą funkcjonalnością odżywczą. Strusina jest też źródłem składników potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: miedzi, potasu, cynku oraz witaminy B2 i PP. Spożywanie mięsa strusiego jest polecane wszystkim osobom dbającym o zdrowie i urodę.
Zachęcamy do zapoznania się z artykułem zamieszczonym w kwartalniku Newsweek Zdrowie. Dotyczącym walorów zdrowotnych mięsa strusiego.
Autorem artykułu są:
Prof. dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk – Dyrektor Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, specjalista z zakresu genetyki, hodowli zwierząt i doskonalenia żywności.
Autorem przepisu na Polędwiczkę na różowo z czerwonym curry i mlekiem kokosowym na czarnej soczewicy jest Pan Mirosław Rynduch – szef kuchni hotelu Warmia Park oraz wykładowca Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Na czym polega naturalna hodowla strusi?
Hodowla strusi mocno różni się od klasycznej hodowli drobiu, takiej jak w przypadku ferm kurczaków czy indyków. Strusie hodowane są zawsze na wolnym wybiegu. Nie podaje się im hormonów wzrostu, antybiotyków czy sterydów. Strusie posiadają odpowiednio przystosowane pomieszczenia i wybiegi.
Nasza firma kontroluje wszystkie etapy produkcji – od reprodukcji strusi, inkubacji jaj, poprzez odchów ptaków, ubój , rozbiór i konfekcjonowanie finalnego produktu.
Więcej o hodowli strusi możecie Państwo przeczytań w zakładce strefa hodowcy.
Rodzaje mięśni
Wachlarz – Fan fillet Waga mięśnia: średnio 1,79kg Najdoskonalszy mięsień z tuszy strusiej. Niesamowity kruchy i smakowity. Idealny do pieczenia w całości i obróbki w niskiej temperaturze. Z mięśnia wycina się idealne steki, które po smażeniu po 1 minucie z każdej strony rozpływają się w ustach. ZNAJDŹ W SKLEPIE INTERNETOWYM |
|
Oczko – Zrazówka wewnętrzna Waga mięśnia: średnio 0,49kg Mięsień o kształcie oka, bardzo soczysty. Idealny do sous vide, pieczenia i gotowania w całości. Doskonały jako dodatek do potraw kuchni włoskiej i azjatyckiej. ZNAJDŹ W SKLEPIE INTERNETOWYM |
|
Polędwica – Tenderlion Waga mięśnia: średnio 0,70kg Jeden z najsmaczniejszych elementów z tuszy strusiej. Używaj go podobnie jak polędwicy wołowej. ZNAJDŹ W SKLEPIE INTERNETOWYM |
|
Polędwiczka – Long fillet |
|
Myszka – Turnedos |
|
Muszla – Oyster fillet Waga mięśnia: średnio 0,44kg Element doskonały do potraw wolno gotowanych i lekko krwistych w środku. Wyzwanie dla najlepszych kucharzy. |
|
Trójkąt – Triangle steak Waga mięśnia: średnio 0,59kg Sporządź z niego steki lub upiecz w całości. Doskonały do długotrwałej obróbki w niskiej temperaturze. |
|
Kulka – Small steak Waga mięśnia: średnio 0,22kg Malutki bardzo smakowity mięsień. Doskonały do pieczenia w całości i sous vide. |
|
Pieczeń – Rumpsteak Waga mięśnia: średnio 1,45kg Idealny do długotrwałej obróbki BBQ, zamarynowany w ziołach stanowi idealny materiał do wytwornych potraw przygotowywanych metodą sous vide. Stek medium z tego elementu to kwintesencja smaku strusiny. |
|
Kruchy stek – Tender steak |
|
Księżyc – Moon steak |
|
Minutka – Minute steak |
|
Stek ze strusia – Long steak Waga mięśnia: średnio 0,35kg Użyj metod jak dla najlepszych elementów wołowych. Idealny do krótkiej obróbki, stir fry a także do sous vide w temperaturze nie większej niż 58°C. |
|
Stek ze strusia – Drum steak Waga mięśnia: średnio 0,66kg Wytrawny mięsień dla koneserów głębokiego smaku mięsa. Idealny do soczystych mocno wyraźnych steków, tatara, Boeuf Stroganow (a raczej Autruche a’la Stroganow). Doskonały na wolno pieczoną czy gotowaną sztukę mięsa. |
|
Mały stek – Small drum Waga mięśnia: średnio 0,39kg Idealny element do potraw sous vide, przygotowywania soczystych steków oraz pieczenia w całości. ZNAJDŹ W SKLEPIE INTERNETOWYM |
|
Stek ze strusia – Flat drum Waga mięśnia: średnio 0,92kg Idealny do tatara. Doskonały na pieczeń. Steki z tego mięśnia to wyzwanie dla kucharza. Dobrze przygotowane mają idealny smak, ale też wyraźną teksturę. |
|
Stek ze strusia – Big drum |
|
Medaliony Kawałki mięsa w kształcie kotletów o masie 80-100 g, bez błon, ścięgien i tłuszczu. ZNAJDŹ W SKLEPIE INTERNETOWYM |
|
Gulasz |
|
Pręga Mięśnie nogi, poprzerastane ścięgnami i błonami (nazywane pręgą). |
Rodzaje mięśni
Wachlarz – Fan fillet Waga mięśnia: średnio 1,79kg Najdoskonalszy mięsień z tuszy strusiej. Niesamowity kruchy i smakowity. Idealny do pieczenia w całości i obróbki w niskiej temperaturze. Z mięśnia wycina się idealne steki, które po smażeniu po 1 minucie z każdej strony rozpływają się w ustach. |
|
Oczko – Zrazówka wewnętrzna Waga mięśnia: średnio 0,49kg Mięsień o kształcie oka, bardzo soczysty. Idealny do sous vide, pieczenia i gotowania w całości. Doskonały jako dodatek do potraw kuchni włoskiej i azjatyckiej. |
|
Polędwica – Tenderlion Waga mięśnia: średnio 0,70kg Jeden z najsmaczniejszych elementów z tuszy strusiej. Używaj go podobnie jak polędwicy wołowej. |
|
Polędwiczka – Long fillet Waga mięśnia: średnio 0,32kg Element idealnie kruchy i smaczny. Doskonały do stir fry, pieczenia i sous vide. |
|
Myszka – Turnedos Waga mięśnia: średnio 0,21kg Przygotuj wykwitną potrawę nadziewając mięsień idealnym farszem i poddając obróbce w niskiej temperaturze w piecu lub cyrkulatorze. |
|
Muszla – Oyster fillet Waga mięśnia: średnio 0,44kg Element doskonały do potraw wolno gotowanych i lekko krwistych w środku. Wyzwanie dla najlepszych kucharzy. |
|
Trójkąt – Triangle steak Waga mięśnia: średnio 0,59kg Sporządź z niego steki lub upiecz w całości. Doskonały do długotrwałej obróbki w niskiej temperaturze. |
|
Kulka – Small steak Waga mięśnia: średnio 0,22kg Malutki bardzo smakowity mięsień. Doskonały do pieczenia w całości i sous vide. |
|
Pieczeń – Rumpsteak Waga mięśnia: średnio 1,45kg Idealny do długotrwałej obróbki BBQ, zamarynowany w ziołach stanowi idealny materiał do wytwornych potraw przygotowywanych metodą sous vide. Stek medium z tego elementu to kwintesencja smaku strusiny. |
|
Kruchy stek – Tender steak Waga mięśnia: średnio 0,34kg Bardzo soczysty i smakowity stek. Do krótkiego smażenia, sous vide oraz po pokrojeniu w paski lub kostkę idealny dodatek do dań kuchni azjatyckiej. |
|
Księżyc – Moon steak Waga mięśnia: średnio 0,84kg Zaskocz swoich gości podając ten element w całości. Zamarynuj go w ziołach, poddaj 4 godzinnej obróbce metodą sous vide, obsmaż dodaj swój najlepszy sos i gotowe. Albo użyj go inaczej, zawsze będzie idealny. |
|
Minutka – Minute steak Waga mięśnia: średnio 0,14kg Minutka to idealny stek do krótkiego smażenia. 1 minutka z każdej strony, 3 minuty w piecu, kilka minut odpoczynku i nic już więcej nie potrzeba. |
|
Stek ze strusia – Long steak Waga mięśnia: średnio 0,35kg Użyj metod jak dla najlepszych elementów wołowych. Idealny do krótkiej obróbki, stir fry a także do sous vide w temperaturze nie większej niż 58°C. |
|
Stek ze strusia – Drum steak Waga mięśnia: średnio 0,66kg Wytrawny mięsień dla koneserów głębokiego smaku mięsa. Idealny do soczystych mocno wyraźnych steków, tatara, Boeuf Stroganow (a raczej Autruche a’la Stroganow). Doskonały na wolno pieczoną czy gotowaną sztukę mięsa. |
|
Mały stek – Small drum Waga mięśnia: średnio 0,39kg Idealny element do potraw sous vide, przygotowywania soczystych steków oraz pieczenia w całości. |
|
Stek ze strusia – Flat drum Waga mięśnia: średnio 0,92kg Idealny do tatara. Doskonały na pieczeń. Steki z tego mięśnia to wyzwanie dla kucharza. Dobrze przygotowane mają idealny smak, ale też wyraźną teksturę. |
|
Stek ze strusia – Big drum Waga mięśnia: średnio 0,28kg Dla koneserów smaku czerwonego mięsa. Mięsień bardzo mocno pracujący a przez to doskonale ukrwiony. Doskonały na pieczeń i do sous vide. Dobrze przyprawiony tatar z tego mięśnia to marzenie każdego mężczyzny. |
|
Medaliony Kawałki mięsa w kształcie kotletów o masie 80-100 g, bez błon, ścięgien i tłuszczu. |
|
Gulasz Nie kalibrowane, małe kawałki poniżej 80 g, bez błon, ścięgien i tłuszczu. |
|
Pręga Mięśnie nogi, poprzerastane ścięgnami i błonami (nazywane pręgą). |
Kontakt
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.
Siedziba
ul. Magazynowa 21,
40-424 Katowice
Aleksandra Dudka: rzhs@strusiakraina.pl
Adam Motz: mobax@gmx.de
KRS: 0000282527
REGON: 240677099
NIP: PL9542600132
Dział Handlowy
Tel. +48 668 036 671
Biuro: kontakt@strusiakraina.pl
Hodowla strusi
ul. Wyzwolenia 11,
42-583 Bobrowniki