Filet ze strusia w morelach
Dziś prezentujemy bardziej wyszukany przepis.
Mięso strusie jest z naturalnie lekko słodkawe – dlatego można przyrządzać je ze słodkimi dodatkami, sosami itd. – podobnie jak kaczkę.
Do tego przepisu najlepiej wykorzystać bardziej delikatne elementy mięsa strusiego jak:
Mały filet, fan filet, polędwica lub polędwiczka
Składniki:
mięso strusie,
cebula,
morele lub brzoskwinie,
olej,
masło,
śmietana.
Owoce opłukać, osuszyć i podzielić na ćwiartki. Mięso natrzeć solą, pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. Następnie stopniowo dodawać pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, dodać kawałek moreli i masło, chwilę poddusić, następnie dodać śmietanę i dalej dusić 15-20 min na małym ogniu. Gdy mięso zmięknie, wyjąć i pokroić, wrzucić pozostałe morele do sosu. Całość doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Zdjęcie przykładowe – pokazuję inne danie przygotowane z naszego mięsa.
Kontakt
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.
Siedziba
ul. Magazynowa 21,
40-424 Katowice
Aleksandra Dudka: rzhs@strusiakraina.pl
Adam Motz: mobax@gmx.de
KRS: 0000282527
REGON: 240677099
NIP: PL9542600132
Dział Handlowy
Tel. +48 668 036 671
Biuro: kontakt@strusiakraina.pl
Hodowla strusi
ul. Wyzwolenia 11,
42-583 Bobrowniki