Hodowla strusi rzeźnych – żywienie
Żywienie Intensywna produkcja strusi rzeźnych wymaga starannie zoptymalizowanego programu żywienia dostosowanego do fizjologicznego zapotrzebowania i produkcyjności tych ptaków. Głównymi składnikami karmy dla strusi są zboża: kukurydza, jęczmień, pszenica, żyto, pszenżyto i owies, a także, zielonki i susze z zielonek np. z lucerny czy rośliny okopowe np. marchew. Ważnym źródłem białka i energii w dawce pokarmowej są nasiona soi i słonecznika. Cenna paszą dla strusi są również otręby. Najwygodniejszą formą podawania strusim karmy są granulowane mieszanki pełnoporcjowe, przygotowane dla różnych grup wiekowych i produkcyjnych. Zaleca się aby dzienna dawka mieszanki stanowiła w zależności od wieku ptaka, odpowiednio: dla piskląt 3 – 3,5% ich masy, dla dorosłych 2%. Oprócz pasz granulowanych w żywieniu strusi stosujemy pasze objętościowe zielone: lucernę czy koniczynę czerwoną (fot.9). Strusie można również karmić zielonkami z traw i zbóż, saradelą, zielonym rzepakiem i gorczycą. Zielonki mogą stanowić ponad 60% karmy podawanej dziennie, co pozwala na zaoszczędzenie pasz treściwych. Pasze włókniste są dobrze trawione przez strusie, ponieważ w ich jelitach (ślepym i grubym) występuje bogata flora bakteryjna. W okresie zimy karmę dla strusi należy uzupełniać sianem (pociętym na kawałki 2 – 4 cm) w ilości około 20% dziennej dawki pokarmowej. Jeżeli mamy do dyspozycji własne zboża, możemy na bazie koncentratów paszowych i preparatów mineralno-witaminowych przygotowywać mieszanki we własnym zakresie. Należy jednak pamiętać o właściwym zbilansowaniu dawki pokarmowej, co szczególnie dla początkującego hodowcy strusi może być trudne.
Woda podawana ptakom do picia musi odpowiadać jakości wody do picia dla ludzi i należy ją zmieniać możliwie często. Strusie pijąc rozchlapują wodę i zanieczyszczają ją paszą (fot. 10). W okresie lata w takiej zanieczyszczonej i ciepłej wodzie rozwijają się bakterie, które mogą być przyczyną biegunek u strusi. W okresie zimy woda powinna mieć temperaturę 12 – 15°C.
Tabela 3. Zalecenia żywieniowe rosnących strusi (za: Horbańczuk, 2003)
Wiek (miesiące) |
Masa ciała (kg) |
Białko ogólne w dawce (%) |
Udział ziarna zbóż w dawce (%) |
Udział paszy objętościowej w dawce (%) |
Zużycie paszy (kg/kg przyrostu) |
0 – 2 |
do 18 |
22 |
55 |
do 10 |
2,0 |
3 – 4 |
19 – 45 |
20 |
50 |
10 – 20 |
2,5 |
5 – 6 |
45 – 65 |
16 |
40 |
30 – 35 |
4,0 |
7 – 10 |
65 – 95 |
14 |
25 |
70 |
6,5 |
Powyżej 10 |
powyżej 95 |
10 – 12 |
do 10 |
powyżej 90 |
10 – 14,0 |
Wykorzystanie paszy przez strusie pogarsza się wraz z wiekiem, jednak w całym okresie żywienia do masy 95 – 100 kg średnie zużycie paszy kształtuje się na poziomie 3,5 – 4,0 kg paszy na 1 kg przyrostu masy ciała.
Opracowanie: Dr hab. Anna Wójcik, prof. UWM
Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie
Osoby zainteresowane tematem hodowli – zapraszamy do obejrzenia krótkiego poradnika, gdzie Pani Ola odpowiada na najczęściej zadawane pytania.
Aby obejrzeć film należy kliknąć w poniższy link:
Kontakt
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.
Siedziba
ul. Magazynowa 21,
40-424 Katowice
Aleksandra Dudka: rzhs@strusiakraina.pl
Adam Motz: mobax@gmx.de
KRS: 0000282527
REGON: 240677099
NIP: PL9542600132
Dział Handlowy
Tel. +48 668 036 671
Biuro: kontakt@strusiakraina.pl
Hodowla strusi
ul. Wyzwolenia 11,
42-583 Bobrowniki