Strusia Kraina & MOBAX Sp.j.

strusia-kraina-separator

Największy producent mięsa strusiego w Europie!

Strusia Kraina & MOBAX Sp.j.

strusia-kraina-separator

Największy producent mięsa strusiego w Europie!

fb-ikona    instagram-ikona    yt-ikona

Mięso

Jakie jest mięso strusie?

Mięso strusie nazywane jest mięsem XXI wieku. Cenione jest za walory smakowe, zdrowotne oraz za naturalny sposób hodowli. Powszechnie polecane przez dietetyków i specjalistów od żywienia. Mięso strusie nie zawiera hormonów, sterydów i konserwantów.

Mięso strusie należy do najlepszych jakościowo mięs pojawiających się na naszych stołach. Charakteryzuje się wysokimi walorami odżywczymi i smakowymi.

Nie da się go porównać do innego gatunku mięsa. Strusina ma intensywny czerwony kolor i pod względem kruchości oraz zapachu przypomina wołowinę, jest jednak od niej delikatniejsza, słodsza, o głębszym, soczystym smaku z wyczuwalną nutką dziczyzny. Mięso strusie jest bardzo chude, zawiera jeszcze mniej tłuszczu niż kurczak (0,9 proc. w mięsie surowym).

Mięso to przyrządza się podobnie jak wołowinę, należy jednak pamiętać, że nie lubi ono długotrwałej obróbki termicznej – ponieważ zawiera bardzo mało tłuszczu. Najczęściej przygotowywane dania ze strusia to steki, tatar, pieczeń, rolady i carpaccio.

Zachęcamy do zapoznania się z blogiem kulinarnym, gdzie zamieszczamy ciekawe przepisy na potrawy z mięsem strusim.

Walory zdrowotne

Mięso strusie jest polecane przez specjalistów od żywienia: lekarzy, sportowców i dietetyków. Cechuję się wyjątkowo korzystnym składem chemicznym.

Wysoka zawartość białka

Zalecane dla sportowców

Mięso strusie jest idealnym źródłem białka. Dostarcza go w podobnej ilości jak inne gatunki mięsa przy bardzo małej zawartości tłuszczu.

Mięso strusie zawiera w zależności od elementu od 20,00 aż do 23,5 % białka wysokiej wartości odżywczej.

Niska zawartość tłuszczu

Dla ludzi z nadciśnieniem tętniczym

Strusina jest bardzo chuda, zawiera jeszcze mniej tłuszczu niż kurczak (od 0,24 do 1,11% ) do tego jest to tłuszcz o bardzo korzystnym składzie. W kompozycji kwasów tłuszczowych w tłuszczu wewnątrz mięśniowym ponad 1/3 to kwasy wielonienasycone, niezbędne do syntezy biologicznie aktywnych substancji regulujących czynność wielu narządów i niezastąpione składniki budulcowe wielu komórek. Korzystny skład kwasów tłuszczowych w połączeniu z niską zawartością sodu w mięsie strusim (ok. 45mg/100g tkanki) powoduje, że to mięso jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze krwi oraz w jego zapobieganiu.

Wysoka zawartość żelaza hemowego

Dla osób z anemią i kobiet w ciąży

Badania przeprowadzone przez renomowane ośrodki naukowe wykazały w mięsie strusim bardzo wysoką zawartość żelaza hemowego (2,9 mg/100g tkanki po obróbce termicznej), większą niż w mięsie wołowym i końskim. W przypadku mięsa, gdzie występuje głównie żelazo hemowe, wykorzystanie żelaza przez organizm ludzki sięga nawet 20%. Z tego powodu mięso strusie należy polecić osobom z anemią, kobietom w ciąży, czynnie uprawiającym sport, ale także każdemu, który dba o dobrą wydolność swojego organizmu.

Wysoka funkcjonalność odżywcza

Dla wszystkich dbających o zdrowie i urodę

Mięso strusie łączy wysoką jakość sensoryczną z dużą funkcjonalnością odżywczą. Strusina jest też źródłem składników potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: miedzi, potasu, cynku oraz witaminy B2 i PP. Spożywanie mięsa strusiego jest polecane wszystkim osobom dbającym o zdrowie i urodę.
Zachęcamy do zapoznania się z artykułem zamieszczonym w kwartalniku Newsweek Zdrowie. Dotyczącym walorów zdrowotnych mięsa strusiego.

Autorem artykułu są:

Prof. dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk – Dyrektor Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, specjalista z zakresu genetyki, hodowli zwierząt i doskonalenia żywności.

Dr inż. Krzysztof Lendzion Technolog żywności i żywienia. Pracownik naukowy Katedry Techniki i Projektowania Żywności na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
Autorem przepisu na Polędwiczkę na różowo z czerwonym curry i mlekiem kokosowym na czarnej soczewicy jest Pan Mirosław Rynduch – szef kuchni hotelu Warmia Park oraz wykładowca Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Na czym polega naturalna hodowla strusi?

Hodowla strusi mocno różni się od klasycznej hodowli drobiu, takiej jak w przypadku ferm kurczaków czy indyków. Strusie hodowane są zawsze na wolnym wybiegu. Nie podaje się im hormonów wzrostu, antybiotyków czy sterydów. Strusie posiadają odpowiednio przystosowane pomieszczenia i wybiegi.

Nasza firma kontroluje wszystkie etapy produkcji – od reprodukcji strusi, inkubacji jaj, poprzez odchów ptaków, ubój , rozbiór i konfekcjonowanie finalnego produktu.

Więcej o hodowli strusi możecie Państwo przeczytań w zakładce strefa hodowcy.

Rodzaje mięśni

wachlarz-fan-fillet Wachlarz – Fan fillet
Waga mięśnia: średnio 1,79kg
Najdoskonalszy mięsień z tuszy strusiej. Niesamowity kruchy i smakowity. Idealny do pieczenia w całości i obróbki w niskiej temperaturze. Z mięśnia wycina się idealne steki, które po smażeniu po 1 minucie z każdej strony rozpływają się w ustach.
oczko-zrazowka-wewnetrzna Oczko – Zrazówka wewnętrzna
Waga mięśnia: średnio 0,49kg
Mięsień o kształcie oka, bardzo soczysty. Idealny do sous vide, pieczenia i gotowania w całości. Doskonały jako dodatek do potraw kuchni włoskiej i azjatyckiej.
poledwica-tenderlion Polędwica – Tenderlion
Waga mięśnia: średnio 0,70kg
Jeden z najsmaczniejszych elementów z tuszy strusiej. Używaj go podobnie jak polędwicy wołowej.
poledwiczka-long-fillet Polędwiczka – Long fillet
Waga mięśnia: średnio 0,32kg
Element idealnie kruchy i smaczny. Doskonały do stir fry, pieczenia i sous vide.
myszka-turnedos Myszka – Turnedos
Waga mięśnia: średnio 0,21kg
Przygotuj wykwitną potrawę nadziewając mięsień idealnym farszem i poddając obróbce w niskiej temperaturze w piecu lub cyrkulatorze.
muszla-oyster-fillet Muszla – Oyster fillet
Waga mięśnia: średnio 0,44kg
Element doskonały do potraw wolno gotowanych i lekko krwistych w środku. Wyzwanie dla najlepszych kucharzy.
trojkat–triangle-steak Trójkąt – Triangle steak
Waga mięśnia: średnio 0,59kg
Sporządź z niego steki lub upiecz w całości. Doskonały do długotrwałej obróbki w niskiej temperaturze.
kulka-small-steak Kulka – Small steak
Waga mięśnia: średnio 0,22kg
Malutki bardzo smakowity mięsień. Doskonały do pieczenia w całości i sous vide.
pieczen-rumpsteak Pieczeń – Rumpsteak
Waga mięśnia: średnio 1,45kg
Idealny do długotrwałej obróbki BBQ, zamarynowany w ziołach stanowi idealny materiał do wytwornych potraw przygotowywanych metodą sous vide. Stek medium z tego elementu to kwintesencja smaku strusiny.
kruchy-stek-tender-steak Kruchy stek – Tender steak
Waga mięśnia: średnio 0,34kg
Bardzo soczysty i smakowity stek. Do krótkiego smażenia, sous vide oraz po pokrojeniu w paski lub kostkę idealny dodatek do dań kuchni azjatyckiej.
ksiezyc-moon-steak Księżyc – Moon steak
Waga mięśnia: średnio 0,84kg
Zaskocz swoich gości podając ten element w całości. Zamarynuj go w ziołach, poddaj 4 godzinnej obróbce metodą sous vide, obsmaż dodaj swój najlepszy sos i gotowe. Albo użyj go inaczej, zawsze będzie idealny.
minutka-minute-steak Minutka – Minute steak
Waga mięśnia: średnio 0,14kg
Minutka to idealny stek do krótkiego smażenia. 1 minutka z każdej strony, 3 minuty w piecu, kilka minut odpoczynku i nic już więcej nie potrzeba.
dlugi-stek-long-steak Stek ze strusia – Long steak
Waga mięśnia: średnio 0,35kg
Użyj metod jak dla najlepszych elementów wołowych. Idealny do krótkiej obróbki, stir fry a także do sous vide w temperaturze nie większej niż 58°C.
stek-ze-strusia-drum-steak Stek ze strusia – Drum steak
Waga mięśnia: średnio 0,66kg
Wytrawny mięsień dla koneserów głębokiego smaku mięsa. Idealny do soczystych mocno wyraźnych steków, tatara, Boeuf Stroganow (a raczej Autruche a’la Stroganow). Doskonały na wolno pieczoną czy gotowaną sztukę mięsa.
maly-stek-small-drum Mały stek – Small drum
Waga mięśnia: średnio 0,39kg
Idealny element do potraw sous vide, przygotowywania soczystych steków oraz pieczenia w całości.
stek-ze-strusia-flat-drum Stek ze strusia – Flat drum
Waga mięśnia: średnio 0,92kg
Idealny do tatara. Doskonały na pieczeń. Steki z tego mięśnia to wyzwanie dla kucharza. Dobrze przygotowane mają idealny smak, ale też wyraźną teksturę.
stek-ze-strusia-big-drum Stek ze strusia – Big drum
Waga mięśnia: średnio 0,28kg
Dla koneserów smaku czerwonego mięsa. Mięsień bardzo mocno pracujący a przez to doskonale ukrwiony. Doskonały na pieczeń i do sous vide. Dobrze przyprawiony tatar z tego mięśnia to marzenie każdego mężczyzny.
medalion Medaliony
Kawałki mięsa w kształcie kotletów o masie 80-100 g, bez błon, ścięgien i tłuszczu.
gulasz Gulasz
Nie kalibrowane, małe kawałki poniżej 80 g, bez błon, ścięgien i tłuszczu.
prega Pręga
Mięśnie nogi, poprzerastane ścięgnami i błonami (nazywane pręgą).

Rodzaje mięśni

wachlarz-fan-fillet Wachlarz – Fan fillet
Waga mięśnia: średnio 1,79kg
Najdoskonalszy mięsień z tuszy strusiej. Niesamowity kruchy i smakowity. Idealny do pieczenia w całości i obróbki w niskiej temperaturze. Z mięśnia wycina się idealne steki, które po smażeniu po 1 minucie z każdej strony rozpływają się w ustach.
oczko-zrazowka-wewnetrzna Oczko – Zrazówka wewnętrzna
Waga mięśnia: średnio 0,49kg
Mięsień o kształcie oka, bardzo soczysty. Idealny do sous vide, pieczenia i gotowania w całości. Doskonały jako dodatek do potraw kuchni włoskiej i azjatyckiej.
poledwica-tenderlion Polędwica – Tenderlion
Waga mięśnia: średnio 0,70kg
Jeden z najsmaczniejszych elementów z tuszy strusiej. Używaj go podobnie jak polędwicy wołowej.
poledwiczka-long-fillet Polędwiczka – Long fillet
Waga mięśnia: średnio 0,32kg
Element idealnie kruchy i smaczny. Doskonały do stir fry, pieczenia i sous vide.
myszka-turnedos Myszka – Turnedos
Waga mięśnia: średnio 0,21kg
Przygotuj wykwitną potrawę nadziewając mięsień idealnym farszem i poddając obróbce w niskiej temperaturze w piecu lub cyrkulatorze.
muszla-oyster-fillet Muszla – Oyster fillet
Waga mięśnia: średnio 0,44kg
Element doskonały do potraw wolno gotowanych i lekko krwistych w środku. Wyzwanie dla najlepszych kucharzy.
trojkat–triangle-steak Trójkąt – Triangle steak
Waga mięśnia: średnio 0,59kg
Sporządź z niego steki lub upiecz w całości. Doskonały do długotrwałej obróbki w niskiej temperaturze.
kulka-small-steak Kulka – Small steak
Waga mięśnia: średnio 0,22kg
Malutki bardzo smakowity mięsień. Doskonały do pieczenia w całości i sous vide.
pieczen-rumpsteak Pieczeń – Rumpsteak
Waga mięśnia: średnio 1,45kg
Idealny do długotrwałej obróbki BBQ, zamarynowany w ziołach stanowi idealny materiał do wytwornych potraw przygotowywanych metodą sous vide. Stek medium z tego elementu to kwintesencja smaku strusiny.
kruchy-stek-tender-steak Kruchy stek – Tender steak
Waga mięśnia: średnio 0,34kg
Bardzo soczysty i smakowity stek. Do krótkiego smażenia, sous vide oraz po pokrojeniu w paski lub kostkę idealny dodatek do dań kuchni azjatyckiej.
ksiezyc-moon-steak Księżyc – Moon steak
Waga mięśnia: średnio 0,84kg
Zaskocz swoich gości podając ten element w całości. Zamarynuj go w ziołach, poddaj 4 godzinnej obróbce metodą sous vide, obsmaż dodaj swój najlepszy sos i gotowe. Albo użyj go inaczej, zawsze będzie idealny.
minutka-minute-steak Minutka – Minute steak
Waga mięśnia: średnio 0,14kg
Minutka to idealny stek do krótkiego smażenia. 1 minutka z każdej strony, 3 minuty w piecu, kilka minut odpoczynku i nic już więcej nie potrzeba.
dlugi-stek-long-steak Stek ze strusia – Long steak
Waga mięśnia: średnio 0,35kg
Użyj metod jak dla najlepszych elementów wołowych. Idealny do krótkiej obróbki, stir fry a także do sous vide w temperaturze nie większej niż 58°C.
stek-ze-strusia-drum-steak Stek ze strusia – Drum steak
Waga mięśnia: średnio 0,66kg
Wytrawny mięsień dla koneserów głębokiego smaku mięsa. Idealny do soczystych mocno wyraźnych steków, tatara, Boeuf Stroganow (a raczej Autruche a’la Stroganow). Doskonały na wolno pieczoną czy gotowaną sztukę mięsa.
maly-stek-small-drum Mały stek – Small drum
Waga mięśnia: średnio 0,39kg
Idealny element do potraw sous vide, przygotowywania soczystych steków oraz pieczenia w całości.
stek-ze-strusia-flat-drum Stek ze strusia – Flat drum
Waga mięśnia: średnio 0,92kg
Idealny do tatara. Doskonały na pieczeń. Steki z tego mięśnia to wyzwanie dla kucharza. Dobrze przygotowane mają idealny smak, ale też wyraźną teksturę.
stek-ze-strusia-big-drum Stek ze strusia – Big drum
Waga mięśnia: średnio 0,28kg
Dla koneserów smaku czerwonego mięsa. Mięsień bardzo mocno pracujący a przez to doskonale ukrwiony. Doskonały na pieczeń i do sous vide. Dobrze przyprawiony tatar z tego mięśnia to marzenie każdego mężczyzny.
medalion Medaliony
Kawałki mięsa w kształcie kotletów o masie 80-100 g, bez błon, ścięgien i tłuszczu.
gulasz Gulasz
Nie kalibrowane, małe kawałki poniżej 80 g, bez błon, ścięgien i tłuszczu.
prega Pręga
Mięśnie nogi, poprzerastane ścięgnami i błonami (nazywane pręgą).

Kontakt

Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.

Siedziba

ul. Magazynowa 21,

40-424 Katowice

KRS: 0000282527

REGON: 240677099

NIP: PL9542600132

Dział Handlowy

Paweł Banaś

Tel. +48 668 036 671

E-mail: pawel@strusiakraina.pl

Hodowla strusi

ul. Wyzwolenia 11,

42-583 Bobrowniki

W sprawach związanych z hodowlą

Aleksandra Dudka

Tel. +48 602 326 042

E-mail: rzhs@strusiakraina.pl

Formularz kontaktowy

1 + 5 =

Siedziba

ul. Magazynowa 21, 40-424 Katowice

Hodowla strusi

ul. Wyzwolenia 11, 42-583 Bobrowniki